İSTANBUL / BEYLİKDÜZÜ - Gürpınar Azime Yılmaz Anadolu Lisesi

Rehberlik Nedir?

REHBERLİK NEDİR?

Rehberlik; öğrencinin kendisine yardım etmesini öğreten çalışmalardır.

• Rehberlik; öğrencinin kendini tanıması, ortaya koyması, kendi kararlarını kendi  vermesi, kendi hayatını kendi yönlendirmesi ve sonuçlarından sorumlu olması işidir.
  • Rehberlik; isteklilik ve gönüllülüğe dayalı profesyonel bir yardımdır.
  • Rehberlikte öğrenci hakkında hazırlanan test, anket ve bilgi toplama bir amaç değil, öğrencilere yardımcı olmak için kullanılan araçlardır.
  • Rehberlikte danışan öğrencilerin özellikleri ne olursa olsun hasta olarak algılanmaz ve özelliklerine, kişiliklerine saygı duyularak çalışmalar yürütülür.
  • Rehberlikte ilişkiler tek yönlü olmayıp, rehber ile öğrenci arasında karşılıklı saygı, hak, sorumluluk ve işbirliğine dayalı bir etkileşim ilişkisiyle yürütülür.
  • Rehberlikte öğrenci hakkında edinilen bilgiler açık yakalama, tehdit etme, baskı aracı olarak kullanılmayıp, gizli ve özel her türlü bilgiler onun en verimli şekilde gelişimi için kullanılır ve gizli tutulur.
  • Rehberlik; öğrencinin karşılaştığı veya ileride karşılaşacağı problemler için öngörü kazandırmak, problemlere hazır hale getirmek, çözüm için beceri ve anlayış oluşturmaktır.
  • Rehberlik; bireyin benlik ve kişilik gelişimine yardımcı olmaktır.
  • Rehberlik; disiplin işi değildir. Fakat öğrencilere her türlü uyumları için, program ve birlikte yaşama, bilmeden hatalara düşmemeye yönelik kurallar hakkında bilgi verilebilir.
  • Rehberlik; öğrencilerin her türlü eğitimi ve gelişimi için uygun ortam yaratmaktır.
  • Rehberlik; sadece sorunlu olan öğrencilerin problemlerinin çözümüne yardımcı olma ve onlara bir takım hizmetler sunmayla sınırlı değildir. Önleyici, yönlendirici, uyum sağlayıcı, geliştirici, bütünleştirici, aydınlatıcı fonksiyonlarıyla diğer öğrencilere de hitap etmektedir.
  • Rehberlik; sadece bir psikolojik danışma değil, aynı zamanda bir kişilik hizmetleri topluluğu olarak sağlık, sosyal, kültürel vb. hizmetleri de içermektedir.
Yayın: 12.08.2021 - Güncelleme: 12.08.2021 12:01 - Görüntülenme: 581